
باتوجهبه افزایش روزافزون قیمت خودرو، خرید خودرویی جدید برای همگان ممکن و آسان نیست؛ به همین جهت بسیاری از افراد سعی بر سالم نگهداشتن خودروی خود دارند که لازمة آن چککردن و تعمیرهای دورهای قطعات است.
فیلتر هوای خودرو نقش پررنگی در سلامت فنی خودرو و همچنین عملکرد مطلوب موتور آن دارد؛ چرا که تعویض بهموقع آن، بالابردن بازدهی موتور، کاهش مصرف سوخت و مهمتر از همه کاهش آلایندههای محیط زیستی را به دنبال دارد؛ به همین جهت صاحبان خودروها، میبایست در بازههای زمانی مشخص وضعیت فیلتر هوا را چک کرده تا در صورت بروز علائم خرابی و فرسودگی، نسبت به تعویض آن اقدام کنند.
چرا باید فیلتر هوا را به موقع تعویض کرد؟
به تعویقانداختن تعویض فیلتر هوا نقش مخربی در خودرو دارد؛ چرا که با نرسیدن هوای کافی به سیستم احتراق، مصرف سوخت تا 25 درصد افزایش یافته و راندمان عملکرد خودرو نیز بهشدت کاهش مییابد؛ بنابراین، تأثیر تعویض بهموقع فیلتر هوا در عملکرد مطلوب خودرو و سالم نگهداشتن موتور آن، بر همگان آشکار است؛ اما باید توجه کنید که چه نوع فیلتر هوا برای خودروی شما مناسب است.
به همین جهت ما در مجموعهی فیلتر البرز سعی کردهایم با معرفی انواع گوناگون فیلتر هوا و مزایا و معایب هرکدام، شما را به شناختی جامع از ویژگیها و عملکرد هرکدام رسانده تا بههنگام تعویض فیلتر هوا، بهترین انتخاب را داشته باشید.
فیلتر هوای خودرو و عملکرد آن
پیش از آنکه انواع فیلتر هوا را معرفی کنیم، لازم است تأثیر آن در خودرو را بررسی کنیم؛ این محصول جهت جلوگیری از آسیبدیدن قطعات و اجزای داخلی موتور، در برابر ورودی هوا قرار میگیرد و با نگهداشتن ذرات گردوغبار و برخی آلایندههای دیگر در خود، هوای تمیز را به سمت موتور خودرو هدایت میکند.
همانطور که میدانید، محرک خودرو، موتور آن است که عملکرد درست موتور نیز به موفقبودن عملیات احتراق وابسته است؛ بهگونهای که هرچه هوای پاکتر و بیشتری وارد محفظه شود، فرایند احتراق کاملتر بوده و عملکرد موتور بهتر خواهد بود؛ به همین جهت وجود فیلتر هوای سالم در خودرو بسیار ضروری جلوه میکند؛ زیرا ناقص بودن فرایند احتراق بهمرورزمان، نقصی جدی در اصلیترین قطعة خودرو، یعنی موتور، ایجاد میکند. حال که دریافتید فیلتر هوا چگونه بر عملکرد خودرو تأثیر میگذارد، لازم است نسبت به انواع آن نیز شناخت کافی پیدا کنید.
انواع فیلتر هوای خودرو
فیلترهای هوا بسته به جنس مواد بهکاررفته در آنها و بازده عملکردی متفاوتی که دارند، در چهار دسته قرار میگیرند که در این بخش به بررسی ویژگیهای هریک از آنها و مزایا و معایبی که دارند پرداختهایم تا بسته به شرایطی که دارید، بهترین فیلتر هوا را انتخاب کنید.
سلولزی یا کاغذی
میتوان گفت کاربردیتری فیلتر هوا، سلولزی یا همان کاغذی است؛ زیرا با کاغذ پلیسهدار آکاردئونی و فریم پلاستیکیای که نگهدارندة آن است، در جذب 80 تا 90 درصد ذرات ناخالص موفق عمل میکند؛ چرا که با وجود الیاف چوب سخت و نرم در ساختار این نوع فیلتر، عملکرد آن بهتر گشته و نسبت به برخی فیلترهای دیگر جهت استفاده در خودروهای شهری، برتری یافته است؛ اما عمر کوتاه آن، صاحبان خودرو را به تعویض زودبهزود آن وادار میکند؛ به همین سبب ممکن است برخی افراد این نوع فیلتر هوا را انتخاب نکنند.
کتان
در این نوع فیلتر هوا، جهت جذب بهتر ذرات خارجی و گردوغبار، ششلایه پارچه آغشته به روغن بهکاررفته است که در یک فریم فلزی نگه داشته شدهاند؛ به همین دلیل منجر به انتقال سریع هوا در سیستم داخلی خودرو و درنتیجه، عملکرد مطلوبتر خودرو میشود.
یکی از مزایای فیلتر هوای کتان که نظر بسیاری از کاربران را به خود جلب کرده است، قابلیت شستوشو و عمر طولانی آن است؛ بهگونهای که سبب کاهش استهلاک خودرو و در نتیجه، کاهش هزینههای تعمیر خودرو میشود.
یکی از مهمترین ویژگیهای فیلتر کتان که باعث برتری آن نسبت به دیگر فیلترهای هوا گشته است، ساختار منحصربهفرد آن و نحوة مدیریت آلایندهها است؛ چرا که به هنگام ورود ذرات ناخالص به لایة آغشته به روغن، این ذرات از دیگر لایهها جدا شده و همچون فیلتری جدید عمل کرده که توان بازدارندگی را بسیار بالا میبرد؛ به همین سبب برخی از افراد معتقدند که این نوع فیلتر در گذر زمان بهتر عمل میکند؛ اما نباید صرف تکیه بر این موضوع، نسبت به تمیزکاری و تعویض آن غافل شوید.
به دلیل همین ویژگیها و یکبار مصرف نبودن فیلتر هوای کتان، قیمت آن، نسبت به دیگر انواع فیلتر هوا گرانتر بوده و برخی از افراد قادر به تهیة آن نخواهند بود؛ بنابراین، میتوان این موضوع را بهعنوان مهمترین عیب آن نیز به شمار آورد.
اسفنجی
در سالهای گذشته، این نوع فیلتر تنها در وسایل حملونقل باری و سنگین به کار میرفت؛ اما امروزه در ماشینهای مسابقهای نیز کاربرد دارد؛ چرا که در معرض حداکثری ذرات آلوده و گردوغبارها قرار دارند.
این نوع فیلتر هوا غالباً با پنبه مصنوعی که در ساختار خود دارد، قادر به جذب آلودگی بیشتری نسبت به فیلتر هوای کاغذی است؛ چرا که الهام گرفته از فیلتر هوای روغنی (امروزه منقضی شده است) بوده و جهت جذب بیشتر ناخالصیها، از پلیاورتان و یک فریم فلزی نگهدارنده تشکیل شده است.
این نوع فیلتر نیز به دلیل قیمت بالایی که دارد برخی از افراد از خرید آن امتناع میکنند؛ اما فیلتر هوای پرشیا و همچنین فیلتر هوای بیرونی لیفتراک از پرکاربردترین فیلترها با این دست ویژگی هستند.
روغنی
همانطور که پیشتر اشاره شد، این نوع فیلتر هوا دیگر منقضی شده و دیگر کاربردی ندارد؛ زیرا با قرارگیری یک جعبه روغن در برابر ورودی سیستم هوا، آلایندهها را به خود جذب کرده و مانع ورود آن به درون خودرو میشد؛ اما با عرضة فیلترهای جدید و قابلیتهایی که در اختیار کاربران خود قرار دادند، ازردهخارج شد؛ بهطوریکه این نوع فیلتر را تنها در موارد قدیمی نظیر فیلتر هوا پژو 206 قدیم میتوان یافت.
جمعبندی
همانطور که دریافتید، فیلتر هوا در سالم نگهداشتن موتور خودرو که مهمترین و اصلیترین بخش آن محسوب میشود، بسیار مؤثر است؛ بهگونهای که تعویض دیرهنگام آن، سبب آسیب جدی موتور و پایین آمدن بازدهی و عملکرد آن میشود؛ به همین سبب باید چککردن وضعیت فیلتر هوا در بازههای زمانی متفاوت را در اولویت قرار داده و از آن هرگز غافل نشوید.
ما در مجموعة فیلتر البرز همواره در تلاش بودهایم با ارائه مطالبی ازایندست، به کاربران خود شناخت کافی از انواع محصولات داده تا بسته به نیازی که دارند بهترین انتخاب را داشته باشند؛ به همین جهت در این قسمت سعی کردیم با تأکید بر اهمیت تعویض بهموقع فیلتر هوا و بررسی هریک از انواع آن، به شما شناختی جامع از عملکرد و مزایا و معایب هریک از آنها بخشیده تا به هنگام تعویض فیلتر هوای خودرو، مناسبترین آنها را تهیه کنید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.